Ryby rozeznají lidské tváře

avatar uživatele
www.osel.cz
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.osel.cz

My, co věříme v evoluci, jsme vlastně také rybami. Jen jsme kdysi vylezli na souš a už si to, jako třeba velryby a delfíni, znovu nerozmysleli. Když se to tak vezme, tak zjištění, že ti ve vodě dovedou číst v tvářích těch na suchu, zase až takovým překvapením není. A nebo je?

 

Genialita stříkounů už před osmi lety překvapila německé neurology, když zjistili, že jejich jednoduchý nervový okruh se šesti neurony, jim stačí k tomu, aby reagovali na pohyb kořisti za méně než 4 setiny sekundy (podrobnosti zde).

Zvířecí psychologové si na podobná  překvápka také začínají zvykat. Nedávno jim lekci daly hloupé ovce. Nejen, že si pamatují obličeje svých kolegyň a poznávají je na monitoru  i na fotkách.  Stejně tak dobře se vyznají v tvářích svých pastevců i jejich čtyřnohých přátel.  Holubáři a ornitologové, zabývající se havranovitými, tvrdí o poznávání našich  tváří jejich svěřenci, prakticky totéž.

Ať už jde o savce, nebo u potomky dinosaurů, lze při troše dobré vůle takové schopnosti pochopit. Anatomové u nich totiž  zjistili, že mají vývojově nejmladší strukturu mozkové kůry, dost podobnou té lidské. Náš neocortex, si členěním zvětšil svou funkční plochu na 2000 cm2 a máme ho rafinovaně uspořádaný do šesti vrstev. Jsme v tom daleko nejlepší a právem na tak organizovanou mozkovou kůru můžeme být hrdí.

 

Poté, co nám ale nyní rybička plivnutím do tváře vytřela zrak, bude lepší se výkonností toho, co máme za ušima, moc nechvástat. Oni totiž stříkouni nemusejí být ti poslední, kdo něco takového zvládají. Pokud francouzská psycholožka Aurore Avargues-Weberová z univerzity v Toulouse, v honbě bodů za publikaci v J. Exp. Biology, nepřibrousila při svých pokusech tužku, tak se v našich tvářích vyznají i včely...

 

Zajímá Vás více? Proklikněte tedy na článek Josefa Pazdery a server www.osel.cz.

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika